GYIK
13971
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13971,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-8
 

GYIK

GY.I.K.

MI AZ AMORF SZILÁRD ANYAG?

Az amorf  anyag szilárd véletlenszerű belső szerkezettel rendelkezik. A kristályos szilárd anyag, ellentétben az amorf szilárd anyaggal, rendezett, periodikus belső szerkezettel rendelkezik, amely rácsot alkot. Általában ha egy folyadékot lehűt, kristályos szerkezetté szilárdul. Ha azonban a hűtés nagyon gyors, akkor a folyadék megszilárdul anélkül, hogy kristályos szerkezetet képezne. Ez igaz a folyékony (olvasztott) többkomponensű fémötvözetekre (ötvözetek, amelyek két vagy többféle atomot tartalmaznak).

MI AZ AMORF FÉMÖTVÖZET SZALAG?

Az amorf fémötvözetek, amelyeket gyakran fémüvegnek neveznek, viszonylag új anyagok, főleg vékony szalagok formájában kaphatók. Megolvasztott fémötvözetekből készítik őket gyorshűtési technikával. Ebben a technikában olvadt fémötvözetből készült szalagot öntünk egy gyorsan forgó rézdobra. A 20-30 mikronos szalag vékonyága miatt nagyon gyorsan lehűl (kb. 1 000 000 fok / másodperc sebességgel). Mivel a megszilárdulás ilyen gyorsan történik, egyetlen kristályos szerkezetnek sincs esélye kialakulni. Ehelyett amorf szilárd anyag jön létre, nagyon vékony szalag formájában (a szélesség néhány millimétertől 10 cm-ig változik).

MI A KÜLÖNLEGES AZ AMORF SZALAGOKBAN?

Nyilvánvaló, hogy az amorf szalagokat a kristályos szerkezetének hiánya teszi különlegessé. Az anyag egyéb tulajdonságait azonban befolyásolja a kristályos szerkezetek hiánya. A kristályos szilárd anyagban lévő kristályok közötti határok általában az anyag legtöbb hibáját okozzák. Az amorf fémötvözetek homogén, határtalan szerkezete egyedülálló mechanikai, korróziógátló, kopásálló és mágneses tulajdonságokat biztosít. Az amorf fémötvözeteket sok szempontból kiválóbbá teszik mint a gyakoribb kristályos fémeket.

MIÉRT KIVÁLÓ FŰTŐELEM A MÉRSÉKELT HŐMÉRSÉKLETŰ AHT AMORF SZALAGOS FŰTÉS?

A kristályszerkezet hiánya miatt az amorf szalagok nagyobb elektromos ellenállással rendelkeznek, mint az azonos összetételű kristályos szilárd anyagok. A szalag fizikai formájával együtt, alacsony tömeg / felület arányt biztosít, így a szalag fűtőelemként nagyon vonzó jelölté válik. Miért?

A magyarázat nagyon egyszerű: az energiaátadás bármely fűtőelemtől arányos annak felületével, valamint a fűtőelem és környezete közötti hőmérséklet-különbséggel. Minél nagyobb a felület, annál alacsonyabb hőmérséklet-különbség szükséges ahhoz, hogy az energiát a fűtőberendezésből a környezetébe továbbítsák.

Mivel a szalag felülete viszonylag nagy (összehasonlítva a hagyományos fűtőhuzalok felületével), alacsony hőmérsékleten képes hatékonyan továbbítani a hőt a környezetébe. Háztartási fűtési környezetben az alacsonyabb hőmérséklet egészségesebb környezetet, nagyobb biztonságot és tartósságot jelent.

MI AZ EGYEDÜLÁLLÓ AZ AHT AMORF SZALAGOKBAN?

Az amorf szalagok összes többi gyártója elektromágneses alkalmazásokat céloz meg, amelyek a szalagot különböző elektronikus alkatrészek lágy mágneses anyagaként használják. Az AHT szalagok megbízhatóbbak, nagyobb elektromos és korrózióállósággal. Fő jellemzőik:

Vastagság 20-30 mm
Szélesség 2-100 mm
Korrozióállóság magas (nikkel és króm alapú)
Hajlékonyság és rugalmasság magas
Hőátadási terület magas
Bemelegedési idő az egyensúlyi állapotig alacsony
Mennyire egyszerű a rendszer telepítése?

MIÉRT RENDKÍVÜL EGYSZERŰ AZ AHT FŰTŐSZŐNYEGEK TELEPÍTÉSE ?

Burkolólap alá történő beépítés esetén a fűtőszőnyegeket egyszerűen közvetlenül az aljzat és a burkolólap közé fektetik. A csempék fektetéséhez használt anyagokat alkalmazzák az elektromos fűtőszőnyegek aljzathoz való ragasztásához. Fa-, parketta- vagy szőnyegpadló alá történő beépítés esetén a telepítő a fűtőszőnyegeket az aljzatra fekteti, 6 mm-es önterülő anyaggal borítja, majd közvetlenül a padló anyagát rakja a tetejére. A fűtőszőnyegek és az elektromos áramkör összekapcsolását képesített villanyszerelő végezheti el. Nincs szükség időigényes számításokra, munkaerőre vagy további anyagokra.

MENNYIRE HATÉKONYAK A FŰTŐSZŐNYEGEK FA VAGY SZŐNYEGPADLÓ ALATT?

Mivel az AHT fűtőszőnyegek ultra vékony, 25 mikronos amorf szalagból készülnek, a fém nem szívja fel a hőt. Ezért azonnal átkerül a padlóra, és a szalag hőmérséklete továbbra is viszonylag alacsony, 28-30 ° C körüli. Ez a tulajdonság döntő fontosságú fa- és szőnyegszerkezeteknél, amelyeket a magasabb hőmérséklet könnyen károsíthat.

MILYEN BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK VANNAK AZ ÁRAMÜTÉS VESZÉLYE ELLEN?

Az AHT szalagbevonat elektromos ellenállásának teljesítménye a szükséges fontosságot kapta, ezért termékünk a 2. osztályú, kettős szigetelésű termék tanúsítvánnyal rendelkezik. Mint ilyen, tesztelték és megállapították, hogy megfelel az IEC / EN 60335-2-96: 2002 és az IEC 60335-1: 2001 / EN 60335-1: 2002 biztonsági szabványnak, hogy 1 percig ellenálljon 3000 voltnak. Ez azt jelenti, hogy a termék megfelelő elektromos ellenállással rendelkezik a legszigorúbb előírások szerint. Ezenkívül minden egységet tesztelnek a gyártósoron, hogy ellenálljon-e 3000 V-nak, ismét a gyártósoron végzett egységellenőrzésre vonatkozó vonatkozó IEC-szabványoknak megfelelően. Az elektromos ellenállási tesztet minden egységnél megismételjük Megger teszterrel történő telepítés után, és a mért ellenállási értéket rögzítik a jótállási jegyen.

MIÉRT VANNAK BIZONYOS PADLÓFŰTŐ ELEMEK (FŐLEG FŰTŐVEZETÉKEK) FÉMES BURKOLATTAL VAGY ÁRNYÉKOLÁSSAL ELLÁTVA A FŰTŐELEM KÖRÜL, MÍG AZ AHT FŰTŐELEMEK NEM?

Az tény, hogy a kiegészítő fémes árnyékolás nem jelentős tényező az áramütés veszélyének megelőzésében. A szóban forgó kockázat az, hogy valaki véletlenül egy fém tárgyat, például szöget vagy tűt, a padlóburkolaton (szőnyegen vagy faanyagon) és a fémes fűtőszalagon át vezet.

A személyre gyakorolt ​​fizikai hatások hasonlóak lesznek azokhoz a hatásokhoz, amelyek ugyanazon tárgyának a ház közös elektromos aljzatába történő bedugásával jönnek létre. Ez utóbbi esetben nincs más módja annak, hogy megvédje a személyt az ütésveszélytől, mint egy RCD (maradékáramú eszköz) használata. Az összes padlófűtéses szőnyeget egy vezérlő helyiség termosztátján keresztül egy RCD-hez kell csatlakoztatni.

Ez az oka annak, hogy az összes alkalmazandó szabvány, kódex és gyakorlat megköveteli az RCD kötelező beépítését az elektromos padlófűtési rendszer elektromos áramkörébe, miközben a fűtőelem körül fémpajzsot tervezési szempontként  mint alternatívát hagynak az elemgyártó számára. Ne feledje, hogy a legtöbb fűtővezeték-gyártó mechanikus szilárdsági megfontolásból nem csak biztonsági okokból fémes árnyékolást tartalmaz. Az AHT lapos szalagnak nagy szilárdsága van (a laposság és a nagy vízszintes keresztmetszet miatt), így nincs szükség fém megerősítésre.

MELYEK AZ AJÁNLOTT RCD JELLEMZŐK A RENDSZERHEZ?

Győződjön meg arról, hogy az elektromos áramkör, amely villamos energiát szolgáltat a padlófűtési rendszerhez, 30 mA-es maradékáramú eszközzel (RCD) van ellátva.

Az IEC / EN 60335-2-96: 2002 ÉS IEC 60335-1: 2001 / EN 60335-1: 2002 biztonsági szabvány szerint

MIÉRT KAPNAK KÜLÖNLEGES FIGYELMET AZ AHT SZŐNYEGEK MINT PADLÓFŰTÉS?

Az AHT fűtőszőnyegeket számos jellemzője teszi vonzóvá felületi fűtés szempontjából:

  • Hatékony hőátadás a nagy felület és a szalagok ultravékonysága miatt, amely megakadályozza a fém hőelnyelését.
  • Megszüntetik a túlmelegedés kockázata, soha nem melegítenek túl.
  • Gyorsabb és hatékonyabb fűtés, mert a szőnyegek közvetlenül a felszín alatt helyezhetők el (míg a többi rendszer nagy részét a magas hőmérséklet miatt mélyebbre kell beágyazni.)
  • Alacsony a fűtési tehetetlenség a szalag alacsony tömege miatt.
  • Különösen gyorsabban ingadozó (be / ki) üzemmódban számíthat energiamegtakarításra, mind az alacsony fűtési tehetetlenség, mind a hatékony hőátadás miatt.
  • Lehetőség ad olcsóbb / kevésbé szigetelő anyag használatára az alacsonyabb fűtési hőmérséklet miatt.
  • Nagyon kényelmes fizikai forma, amely gyors és egyszerű telepítést tesz lehetővé.
  • Nagyobb a megbízhatóság az alacsony fűtési hőmérséklet, a magas mechanikai szilárdság és a korrózióállóság miatt.
EGYÉB ELŐNYÖK

Az AHT rendszernek további egyértelmű előnyei  is vannak; a legkényelmesebb és legtermészetesebb fűtési forma; láthatatlan, biztonságos és csendes; gyakorlatilag karbantartásmentes, kiegészíti a fűtés egyéb energiatakarékos fejlesztéseit – például kondenzációs kazánok, napelemek, hőszivattyúk és kombinált hő- és villamosenergia-rendszerek -, egyszerűen és olcsón telepíthető.